-

Neopreny HENDERSON

  

 

Historie značky Henderson

Henderson 1960's    

1960´

Henderson Aquatics založili pánové Everett Edmund a Patrick Madison. Byli to nejen obchodní partneři, ale také kolegové v oblasti námořního průmyslu. Krátce po druhé světové válce se americké námořnictvo rozhodlo nadále neprovozovat potápěčské aktivity a odprodali veškeré skladové zásoby legendárních potápěčských obleků Mark V právě pánům Everettu Edmundovi and Patricku Madisonovi. Krátce na to námořnictvo svůj postoj přehodnotilo a rozhodlo o nákupu nového vybavení pro armádní potápěče. Během dalších pár let přístrojové potápění získávalo stále větší popularitu. Potápěči potřebovali komfort a tepelnou ochranu.

„Henderson“ jako společnost i jako značka dostala název podle doků v Port Elizabeth, kde bylo sídlo první továrny na neopreny. Nejprve byly neopreny prodávané potápěčům jako balíček „postav si sám“. Každá sada obsahovala roli neoprenu, střih a tmel. Potápěči však ve stále rostoucím počtu požadovali hotové obleky a tak firma Henderson začala s jejich přímou výrobou.

1970´

V roce 1974 vinnou požáru od hrnce s lepidlem celá továrna do základů vyhořela. Everettův syn Allan se poté přidal k podniku a pomohl Henderson znovu vzkřísit.

Everett Edmund pak v obnovené továrně vyvinul a nechal patent neopren se zapínáním na zip, který se stal standardní výbavu nejen amerického námořnictva ale také pobřežní stráže.

1980´

Henderson, nyní pod vedením Allana Edmunda, pokračoval úspěšně v růstu založeném na rozmanitosti produkce, inovacích a na designu. Henderson si jako první společnost zaměřila na specifika dámské poptávky. Vznikla tak první řada neoprenových obleků navržených speciálně pro ženy. Tyto inovativní produkty se díky svojí barevnosti a stylům dostaly až do magazínů Cosmo a Elle. Začala tak nová éra, kdy neopreny přestaly být pouze ochranným vybavením a stali se také důležitým módním doplňkem.

1990´

Popularita narůstala také v průběhu devadesátých let, kdy potápění propadl i kytarista kapely „Grateful Dead“ – Jerry Garcia. Garcia s firmou Henderson spolupracoval na nové produktové řadě. Součástí této řady byl i „Trilaminate“ – materiál s neutrálním vztlakem. V průběhu devadesátých let expandoval Henderson se svojí produkcí na další trhy – světlo světa spatřily první surfařské neopreny „Surf East“. Surf East sponzorovala tak legendární jezdce jako Baron Knowlton, Todd Holland a Peter Pan. V roce 1990 vyrobil Henderson i obleky pro triatlonový závod. Dostaly název „Speedsuit“ a prodávaly se pod značkou Triump. Henderson také rozšířil své portfolio neoprenů o produktovou řadu „Neo Sport“.

2000

Nové milénium přivítal Henderson pro značku již tradičně inovacemi. Představeny byly řady Gold Core Technology (neopreny s hladkou vnitřní vrstvou s výbornou tepelnou izolací), Hyperstretch (první ultra pružný neopren), Microprene (0.5mm neopreny), Insta Dry (první neopren, který kompletně uschne během několika minut) a Hyperflex (značka neoprenových obleků a doplňků pro surfování).

2010

Růst a inovace poháněly firmu Henderson dále. Henderson, Hyperflex a Neo Sport jsou nyní součástí Henderson Sport Group. Společnost pokračuje ve vývoji produktů pro tepelnou ochranu a komfort pro potápěče a další milovníky vody.

Současnost

V současnosti sídlí společnost Henderson Sport Group v Millville, jen pár mil od doku Henderson, kde byla původně firma založena. Značky společnosti zůstávají věrné zaměření na styl, výkon a inovace a  distribuují své produkty do celého světa.