-

Odlehčená cestovní výbava

Jak vybrat co nejlehčí potápěčské vybavení

Velká potápěčská taška na osobní váze v předsíni. Na ní navršené věci, ještě krém na opalování, tričko, bójka a … kolik nám to ukazuje? Kruci, to je moc, něco musíme ubrat, ale co?! Možná raději nacpat automatiku do už tak přeplněného příručního batůžku…

Situace, kterou zažívá většina z nás před každou potápěčskou dovolenou. Váhové limity leteckých společností nejsou vstřícné k potřebám potápěčů a bohužel pro nás jsou pracovníci u odbavení čím dál méně ochotni přimhouřit oči nad naší nadváhou. Tedy ne nadváhou naší, ale našich objemných potápěčských zavazadel, abychom byli přesní. Co s tím? Cestovat nalehko a půjčit si věci na místě? Možné řešení, ale jistě ne optimální. Přece si nepořizujeme drahou výbavu proto, abychom ji pak nechali doma ve skříni. A navíc – chce se mi důvěřovat automatice zapůjčené v potápěčském centru kdesi v zemi plné sluníčka, bílého písku a kokosových palem? Jak často ji asi dávají na revizi do autorizovaného servisu? A mám žaludek na to, abych si na sebe navlékl vypůjčený neoprenový oblek nebo botičky? Vždyť po týdnu potápění se mi nechce oblékat ani do svých… Další řešení, které člověka v tuto chvíli napadne, je vzít si jen ty základní věci a zbytek si půjčit na místě. Z vlastní zkušenosti však mohu říct, že když dojde na lámání chleba a rozhodování, tak na hromádce těch základních věcí opět končí komplet potápěčská výbava.  Takže ani tudy cesta nevede.

Pokusili jsme se tedy najít řešení tohoto stále palčivějšího problému. Při výběru vybavení na naše potápěčské výpravy jsme se soustředili nejen na výkon, kvalitu a pohodlí, ale také na hmotnost jednotlivých součástí naší výstroje. A došli jsme k závěru, že pečlivou volbou můžete ušetřit několik cenných kilogramů. Takže místo řešení dilema buď šampon, nebo pasta na zuby … si můžete s klidným svědomím do tašky přihodit i novou detektivku oblíbeného autora.

Automatika

automatika carbon mares

Na první místo jsme zařadili dlouhými roky prověřenou automatiku firmy Mares Carbon. Díky karbonovému tělu je vhodná pro potápění i v těch nejextrémnějších podmínkách. Dodávána s novým prvním stupněm MR42, který ve svém kompaktním těle skrývá maximální výkon. S touto automatikou ušetříte cenné gramy, aniž byste museli přistupovat na kompromis ve spolehlivosti či kvalitě. 

Ideálním doplňkem je octopus Mares MV - malý, lehký a hlavně oboustranný! Tuto jeho jedinečnou vlastnost jistě oceníte nejen v krizové situaci, ale už při jejím nácviku. Abychom měli automatiku kompletní, zbývá už jen tlakoměr – z řady nových konzolí jsme vybrali Mission 1.

Vyvažovací vesta

Velká, s pevnou zádovou částí velmi neskladná součást výstroje … Nemusí tomu tak být. Jedinečnou volbou pro cestujícího potápěče je křídlo Mares Icon. Nechybí mu nic ze zásadních vlastností – tedy dostatečný vztlak, pohodlí v podobě měkkého zádového polstrování, které nechybí ani kolem krku, což oceníte, zejména když vám jej nečekaně sežehne hned první den tropické sluníčko cestou z ponoru, kapsy na integrovanou zátěž… A zároveň je možné jej sbalit do úhledného balíčku, který zabere nejen minimum místa ve vašem potápěčském zavazadle, ale oproti jiným žaketům ušetříte i cenné gramy na hmotnosti.

Oblek

Tenký - aby moc nevážil, ale přece teplý… myslíte, že se tato kombinace vzájemně vylučuje? V tom případě pro vás máme příznivou zprávu, nemusí tomu tak být. Firma Henderson, která se zabývá pouze a jen výrobou neoprenových obleků a doplňků, nabízí dokonce dvě řady obleků, které splňují tyto vlastnosti. Řada obleků Aqualock je vyrobena z extremně pružného neoprénu se speciálním systémem manžet na rukávech a nohavicích, který zabrání proudění vody pod oblek. V této řadě Aqualock jsou k dispozici i botičky, rukavice a vesta s kuklou, které mají stejný systém těsnících manžet a spolu dohromady tvoří luxusní spojení se super těsnícím efektem.

Další řadou hřejivých obleků jsou obleky Hyperstretch H2, které patří také do nejvyšší řady tohoto výrobce, vyznačují se extrémní pružností, materiál natáhnete až na čtyřnásobný rozměr své délky a má v sobě příměs titania, což výrazně zlepšuje izolačně tepelné vlastnosti neoprenu. Tyto obleky patří mezi dva nejpružnější neopreny na trhu. Stejně tak i doplňky, jako boty, rukavice a kukla, nebo vesta s kapucí.

Počítač

 Jaký je ideální počítač pro potápěče na cestách? No přeci malý, ale šikovný…  Tyto vlastnosti splňuje Matrix z dílny firmy Mares. Elegantní hodinky a počítač v jednom. Jeho 4 potápěčské módy skrývají všechny funkce, které budete na svých cestách za exotickými ponory potřebovat. Údaje snadno přečtete z maticového displeje s vysokým kontrastem.

… a nakonec

Cestovní výbavu máme tedy vybranou a zbývá ji jen zabalit. Krásných zavazadel je na trhu nepřeberně, určitě jste se taky zahleděli do úžasné tašky s kolečky, popruhy, kapsičkami a odepínacími batůžky… ale ouha. Postavíte ji na váhu a s hrůzou zjistíte, že sama prázdná taška vám hravě „ukradne“ více než čtvrtinu vašeho váhového limitu do letadla. Kromě toho jedete na loď a v miniaturní kajutě byste na její uskladnění našli místo tak jedině na vaší posteli, což také není žádná výhra. Naházet drahou výbavu do obyčejného lodního pytle se vám taky nechce, na letištích se se zavazadly zrovna nemazlí… A navíc, pytel nemá kolečka, která tolik usnadňují transport. Kompromisem je taška Mares Cruise Roller – nemusíte se zříkat pohodlí koleček, polstrování, ale když z ní vybalíte věci, složíte jí během okamžiku do balíčku velikosti brašny na notebook. Ve srovnání s většinou potápěčských tašek váží polovinu, ale díky objemu128 litrů vám místo na věci rozhodně scházet nebude.

Takže máme sbaleno a hurá na letiště, tentokrát bez mrazení v zádech z toho, jestli budeme mít štěstí na dobře naladěnou odbavovací slečnu…